Актив руског језика

9. мај 2018. 73 године Велике Победе

Те среде, обележили смо, на свој ђачки начин, 73. годишњицу Велике Победе. Посрећило нам се да се баш тог дана код нас у гостима затекне пријатељ наше школе, московљанин Денис Трушин. Заједно са Денисом, најпре смо на Руски зид поставили паное посвећене Великој Победи, онда заједно са ученицима гледали московску војну параду, којој је присуствовао и Председник Републике Србије, а остатак наставног дана искористили за дружење са носиоцем језика и разговор на разне теме. Тако смо остварили још једну малу, нашу наставничко-ђачку, победу. И задовољни смо због ње.

     

     


 

Најлепше жеље за новогодишње и божићне празнике 

Чланови секције за Руски језик, најлепше одељење у Гимназији Прокупље III1, актуелни су и свој простор за презентацију руског језика користе на рационалан начин. Пред Празнике су нас обрадовали новим „ажурирањима“. У том тренутку новим садржајима. На свој начин су нам честитали празнике и упутили најлепше жење. Велико хвала!

   

 


 Московљанка Марија Чеснокова са гимназијалцима

Ученици I3 и I5, заједно са наставницима руског језика Зорицом Ковачевић и Милетом Ковачевићем, имали су среће да се у „својој кући“ сретну са носиоцем руског језика. Овакви сусрети и дружење у Гимназији Прокупље постају традиционални. Овога пута су ученици слушали руски језик из уста Московљанке Марије Чеснокове. Марија је ученицима приказала електронску презентацију Православног женског часописа «Славянка» у коме ради, библиотеци поклонила неколико бројева часописа у штампаном облику, а затим одговарала на питања ученика. Њих је занимало да сазнају о родном граду гошће, о њеним утисцима о Србији, о томе чиме се баве и шта воле њихови вршњаци у Русији. Препоручујемо вашој пажњи фотографије са тог лепог и корисног догађаја.

                     

                    


 

Праздник Масленицы и блины

Традиционални руски празник Масленица и 2016. обележен у нашој школи. Одељење III1 и професор руског језика Зорица Ковачевић, уложили су додатни напор, поставили празнични сто на коме су били присутни предмети примењене уметности руског занатства, напекли палачинке по руском рецепту и обележили весели пролећни празник Масленицу. Палачинке (по-русски блины) су омиљено јело у многим земљама света, али на Масленицу су оне обредно јело, које симболизује Сунце, а оно најављује долазак пролећа и буђење новог живота. Ученици су на весео и неуобичајен начин били у прилици да уче. Палачинке су биле врло укусне, служене су са разним надевима (сланим и слатким) и врло брзо су биле поједене. Празнику су ове године присуствовале и професорке енглеског и француског језика Весна и Татјана. Актив страних језика врло активно сарађује и размењује делиће традиције народа чијом се културом бави.

До следеће Масленице!

   


Руски зид и нове активности руске секције

Годишњица рођења и смрти великог и омиљеног руског песника Сергеја Јесењина( 1895-1925) је догађај који није могао да прође мимо секције за руски језик. Миле Ковачевић, професор руског језика, са својим ученицима је осмислио и урадио пано „Есенин“. Садржај паноа је осмишљаван темељно и са љубављу. На паноу се могу прочитати и одломци из стихова знаменитог поете.Долазак Нове године је свакако велики и радостан дан у читавом свету. У Русији се прослави Нове године придаје велика пажња. Зорица Ковачевић, професор руског језика је, упознајући своје ученике I1 одељења са лексиком везаном за весели празник, скренула пажњу на оно што је карактеристично за Русију код празновања Нове године. Тако се на Руском зиду нашао пано „С новым годом!“  Препоручујемо вашој пажњи ове нове садржаје. Застаните и погледајте! А место је згодно и за „селфи“. Не пропустите! 

      

                                                                


„Бајке детињства“ у Гимназији Прокупље

  Гимназија Прокупље и актив професора руског језика су 17. и 18. септембра били домаћини мећународног културног догаћаја, Фестивала дечијег руског филма „Бајке детињства“, који се по, већ традиционалан, трећи пут, одржава у Србији.

      Пројекат Дана дечијег руског филма у Србији подржава и помаже Министарство културе Руске Федерације, Руски дом из Београда, Амбасада Руске Федерације у Београду, Руски хуманитарни центар у Нишу, Министарство Одбране Републике Србије и други бројни партнери из Русије и Србије, као и многобројни медијски покровитељи.

     Актив професора руског језика Гимназије Прокупље је, захваљујући својој сталној и богатој сарадњи са културним и образoвним институцијама из Русије, учинио да Дани руског дечијег филма дођу и код нас и да ученицима основних и средњих школа пружи могућност да погледају 15 анимираних, играних и документарних филмова насталих у периоду од 2010. до 2014. године. У том науму су им помагали: директор Гимназије, наставнички колектив Гимназије,  Дом културе, Народни музеј Топлице, Општина Прокупље. Свима на овај начин изражавамо захвалност за учешће у организацији догађаја.

Приказани филмови су ауторска дела, преведени су на српски језик (синхронизовани или титловани), презентују хришћанске и људске вредности, хуманост, људскост, позитиван однос према природи, добро и бригу за човека, посебно бригу за младе нараштаје.

17. септембра је код нас у гостима боравила седмочлана делегација из Русије коју су чинили глумци, редитељи, продуценти, певачи и новинари. Речју, делегација креативне стваралачке руске интелигенције. На отварању догађаја је приказан краћи културно-уметнички програм у коме су учешће узеле и руска и српска страна, а онда је приказан дугометражни играни уметнички филм „Воробеј“

Приредили смо за вас кратак фото извештај догађаја. Можете га погледати овде:

https://youtu.be/QfuUWaUy-jo

Препоручијемо вашој пажњи и следеће линкове преко којих можете погледати како су разни медијски покровитељи, српски и руски, писали о Фестивалу руског дечијег филма „Бајке детињства“ у Србији 2015.

http://www.senica.ru/serbia/facts/culture/itogi-3-kh-dney-rossiyskogo-detskogo-kino-v-serbii

http://www.senica.ru/serbia/facts/culture/russkiy-golos-pokoryayushchiy-celuyu-serbiyu

http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/1601

http://jugmedia.rs/dani-ruskog-decjeg-filma-u-prokuplju/


 Фестивал руског дечијег филма „Бајке детињства“          

 У сарадњи са Домом културе и Народним музејем Топлице, Гимназија Прокупље организује за ученике и наставнички колектив Гимназије,  за све средње и основне школе у граду и за грђанство, Фестивал дечијег руског филма „Бајке детињства“

https://youtu.be/GZpef03KpgI

 


 И на матурском балу 2014/2015 се чуо руски

Погледајте и послушајте како се матуранти IV2 опраштају са својом разредном и руководиоцем секције за руски језик, Зорицом Ковачевић. У име одељења говори ученица Анђелка Оровић.   https://www.youtube.com/watch?v=yUv1zFjBpzc


 Награда за освојено II место у Русији стигла до свог добитника

 Професор руског језика Гимназије Прокупље, госпођа Зорица Ковачевић је, на међународном конкурсу есеја на тему „ Руски језик и боравак у Русији.  Од каквој је то значаја за моју каријеру?“, који је расписао Тулски државни педагошки Универзитет, у конкуренцији 208 радова из 25 земаља, освојила значајно II место. Њен рад је оцењен са 59 од могућих 60 поена. Свечано проглашење победника и уручивање награда ће бити одржано 18. 11. 2014. године у граду Тула у Русији.

          Професорка Ковачевић је позвана на церемонију, али, због недостатка личних материјалних средстава којима би платила путовање до Туле и боравак у том граду и због недостатка слуха код институција, које би за овакве успехе требало да га имају, професорка Ковачевић није могла да оствари путовање и преузме освојену награду. Љубазношћу руководства Тулског државног педагошког Универзитета, награда (диплома, зборник награђених есеја, међу којима је и есеј професорке Ковачевић, таблет) је ипак стигла до свог освајача. Поштом. 

Искрене честитке!

                


 

Руски језик на мајицама матураната

Школске 2014/2015. године своје школовање у Гимназији Прокупље  је завршио 21 ученик одељења IV2. И ничега ту посебног нема. Сваке године из прокупачке гимназије «изађе» по једно IV2.

Оно због чега је овогодишње IV2 заслужило да се нађе на «руској страници», јесте одлука да на, иначе традиционалне мајице, које матуранти облаче за последњи дан наставе, ставе руски језик. Одлуку образлажу тиме што су руски учили током свог школовања у Гимназији, што им је разредна «рускиња» и што су активно учествовали у раду секције за руски језик. Разредна «рускиња», наравно, радо прихвата такву одлуку.

На мајицама сиве боје на леђима девојака је написано «Классная дувушка...», на леђима момака «Классный парень...», а на леђима разреднине мајице «Классная дама...». На грудима и момака и девојака је питање упућено разредној „Нам можно отсутствовать?“ и њен одговор „Можно“ на њеним грудима.

 Кратко, ефектно, маштовито, симпатично.

                   

 


 

Обележен Дан победе над фашизмом

Обележавање 9. маја, Дана Победе над фашизмом, у нашој школи се одвијало у две фазе, а обе се могу назвати општим именом „Час мира“.

Део Часа мира је пано „1945-2015, 70 лет свободы“ посвећен јубиларној годишњици Дана Победе. На њему је изражена радост Победе и како се тај дан обележава у савременој Русији. 

Завршни део Часа мира су одржали ученици I2, I3, II1 и IV2 у холу школе 8. маја. У кратком обраћању ученицима, наставницима и гостима, они су указали на важност 9. маја Дана Победе над фашизмом, сетили се свих предака палих у борби против фашизма и изразили своју неизмерну захвалност.

Захваљујући привилегији да ови ученици уче руски језик као страни, били су у могућности да отпевају руску љубавно-патриотску песму „Катюша“ и на тај начин присутнима пренесу делић свечарске атмосфере која на Дан Победе влада међу свим грађанима Русије.

 У осмишљавању и реализацији ове активности ученицима је помагала Зорица Ковачевић, професор руског језика.

 С Днем Великой Победы! Ура! Ура! Ура!

    

      


 

Нови садржаји на „Руском зиду“

Чланови секције за руски језик, заједно са својом професорком, наставили су рад на формирању и осмишљавању „Руског зида“.  Овога пута најављују два важна датума из руске савремене историје.

Први догађај је из области космонаутике. Наиме, 12. априла 1961. године, совјетски космонаут Јуриј Гагарин је полетео у космос. Било је то прво полетање човека у космос. Тај важан догађај „руски секцијаши“ најављују прикладним паноом преко кога нас упознају са биографијом и достигнућима Јурија Гагарина, тадашње совјетске науке и технологије и целог прогресивног човечанства.

Други датум је 9. мај - Дан победе над фашизмом. У Русији се том датуму посвећује веома велика пажња, празник се обележава на највишем државном нивоу и у његово обележавање су укључене широке народне масе. Наши ученици су на пригодном паноу путем фотографија из 1945. представили радост Победе, а у другом делу паноа, како се Дан победе обележава у данашњој Русији. Ове године се навршава 70 година од завршетка II светског рата и слома фашизма, па је ученички пано зато насловљен „ 1945-2015, 70 лет свободы“ На паноу је присутна и „Георгијевска лента“, која представља неизоставну симболику Дана победе.

    


 Русија заузела своје место у Гимназији

 Низ ходник у приземљу, ка директоровој канцеларији, на зиду десно, сместила се Русија. Конкретно, чланови секције за руски језик, заједно са својим руководиоцем, професорком руског језика, Зорицом Ковачевић, почели су са уређењем „Русской стены“. Користећи наставни материјал, добијен од руских пријатеља наше школе (Сергеја Дудара, Дениса Трушина, Марије Чеснокове, Јелене Натикине, Александре Карнаух и других), оформили су галерију портрета руских писаца, а под окриљем стваралаца као што су Пушкин, Достојевски, Толстој, Чехов, Гогољ, Шолохов, Булгаков, Јесењин и Блок, осмислили и уредили пано „Россия“. Сада, када је „Русская стена“ угледала светлост дана и заживела, за њено „ажурирање“ је задужена секција за руски језик. Идеје су бројне, једна другу сустижу.  Инспирација за све идеје је, наравно, Русија са својом ванредно богатом и светски значајном културом. Реализација идеја има за циљ што боље савладавање руског језика и детаљније упознавање са културом, обичајима и традицијом највеће земље на свету-Русије.

                

                


 

Шта је Масленица?

Масленица је руски празник, који потиче још из паганских времена. Опстао је и пошто је Русија у X веку примила Хришћанство. У савременој Русији је веома прихваћен и у народу омиљен. Обележава се сваке године недељу дана пре почетка Васкршњег поста. Масленица је празник испраћаја зиме и дочекивања пролећа. Прате га народна окупљања, вожња руском Тројком, дружење, песничење,  спаљивање „страшила“, које представља зиму и целонедељно конзумирање палачинки, које симболизују, својим обликом и бојом, Сунце. Масленична седмица се завршава у недељу. Та недеља се назива Опроштајна недеља. Тог дана свако од свакога тражи опроштај речима « Прости меня, пожалуйста» Одговор је: «Я прощаю. И Бог простит» . По завршетку Масленице следи Велики пост.

 Аналогни празник Масленици у српској традицији су Покладе.

    Секција за руски језик, чији су чланови ученици IV2, а руководилац професорка руског језика, Зорица Ковачевић, је обележила празник Пролећа уз  празничну трпезу на којој су главно јело биле палачинке.

 Вожњу Тројком и песничење, одложили су за неку другу прилику.

 С Масленицей!

                                                 

                                           

 


 

Светосавска недеља и секција за руски језик

Чланови секције за руски језик су  недељу Светог Саве обележили израдом паноа.  У осмишљавању и изради паноа  учествовали су ученици IV2 одељења: Невена Ивановић, Александра Младеновић, Јована Станковић, Јелена Матејић, Андрија Ракић, Милан Куч, Марко Тркуља и Стефан Ристић. Рад на изради паноа је координирала руководилац секције, професор руског језика Зорица Ковачевић.

     Централни део паноа је посвећен небеској заштитници Русије-Светој Богородици. Изложене су разне руске иконе Мајке Божије (Казанска, Владимирска, Иверска и др.). Средишњем делу паноа припада и место за државне симболе савремене Русије.

     Са леве стране су изложене фотографије знаменитости града Санкт-Петербурга, а са десне стране фотографије неколиких знаменитости Москве. На овај начин су представљене „обе престонице“ Русије.

      Ово што у нашем холу сија, то је пано «Россия»


 

Обележен национални празник Русије 

Дан Русије се празнује 12. јуна. Чланови секције за руски језик су, поводом Дана Русије, у сали Музеја Топлице извели програм на руском језику. Чуле су се руске песме: Грушица, Виновата ли я, Ой, цветёт Калина, Уральская Рябинушка, Подмосковные вечера, Катюша, Малиновый звон и Тёмная ночь. Ученици су говорили стихове Јесењина, Ахматове, Фета и Пушкина на језику на коме су настали. Публици је била приказана и кратка презентација руских градова и знаменитости и показан делић руских заната-осликавање предмета од дрвета, што, у ствари, представља примењену уметност. Показан и су предмети осликани поступком "Хохлома". У програму је учествовало 25 ученика, чланова секције за руски језик, а под руководством Зорице Ковачевић, професора руског језика. 

Галерију слика са овог догађаја можете видети на линку Национални празник Русије

 


 

Акција на друштвеној мрежи vkontakte.ru

 На иницијативу младог човека из Москве Сергеја Дудара, а уз подршку Зорице Ковачевић, професора руског језика, на интернету, конкретно, на друштвеној мрежи vkontakte.ru, је започета акција "Поможем друг другу". Суштина акције је да добри људи, којима је стало до руског језика у Србији, помогну разним материјалом на руском језику Гимназији Прокупље, како би учење руског постало лакше, актуелније, савременије, занимљивије. О коначним резултатима акције се не може још говорити јер акција још увек траје, али се може рећи да до сада даје завидне резултате. На адресу Гимназије Прокупље је стигло на десетине пошиљки са најразноврснијим материјалима, а то су: књиге, уџбеници, аудиокњиге, географске карте, атласи, ДВД са цртаним и играним совјетским и руским филмовима и музиком, електронске презентације руских градова и манастира, сувенири, иконе, часописи, играчке, заставице, беџеви, значке, слаткиши. Акција је до сада обогатила школску библиотеку Гимназије Прокупље за много, много екземплара, који се примењују у свакодневној настави и раду секције за руски језик. Треба рећи да у акцији "Поможем друг другу" узимају учешће "обични" људи из свих крајева Русије. Иницијатор акције је посетио нашу школу. Забележили смо тај догађај на неколико фотографија, које препоручујемо вашој пажњи.  

                       

                                              


 Наши гости из Русије

У априлу месецу секција за руски језик је угостила ансамбл "Золотые ворота" из Москве, московски реон Митино. Ансамбл је, у ствари, један од колектива уметничке школе "Стравински", који негује изворне народне обичаје и изворно народно руско певање, а под руководством уважене  Наталије Артјомове.

У гостима је било 18 чланова ансамбла, деце и  одраслих. Децу су у своје домове примили ученици Гимназије Прокупље-чланови секције за руски језик. Одрасли чланови ансамбла су ноћили у хотелу, што је помогла Општина Прокупље. Тог априла, око најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, у нашој школи и нашем граду су се славили руски језик и српско-руско пријатељство. Ансамбл је за наставнички колектив Гимназије Прокупље, ученике школе и грађанство приредио величанствени концерт руских и српских народних песама и руских традиционалних игара и надигравања. Сала музеја "Топлица" је била претесна да прими све заинтересоване гледаоце. О том културном и међународном догађају су извештавали локални медији, нишки медиј "Зона", као и Јавни Сервис РТС. Осим што је догађај окупио породице-родитеље и децу на једном месту, што је пробудио многа лепа осећања, нажалост, потиснута негде у запећак, био  је врло користан у смислу промовисања руског језика и културе на нашим просторима, учинио је да се успоставе пријатељства међу младим људима из Русије и Србије, подсетио на православни заједнички дух руског и српског народа.

Фотографије са овог догађаја у презентацији на овом линку.


 У септембру 2014. Године ( 13-17. 09.2014,) у Крушевцу је одржан Фестивал дечијег руског филма „Бајке детињства" У оквиру фестивала је био расписан конкурс ликовних радова „Јунаци дечјег руског филма". Професори руског језика су најпре на часовима представили ученицима неке од јунака дечјег руског филма, како би ученици могли да узму учешће у конкурсу. Неколико ученика је урадило радове, које су професори руског наше школе лично понели у Крушевац и предали конкурсној комисији. И тог дана су наставници посетили фестивал, били на пројекцији филмова, учествовали и раду округлог стола, добили пропратни рекламни материјал, упознали се са ауторима филмова, редитељима истих, са глумцима који су филмове озвучили. После завршеног фестивала објављени су резултати конкурса и ученик IV2 Андрија Ракић је добио награду за свој цртеж. Погледајте награђени рад Андрије Ракића!

 


 Гимназија Прокупље представљена на Филозофском факултету у Нишу

У организацији Филозофског факултета у Нишу, Департмана за руски језик тог факултета и нишке подружнице Славистичког друштва Србије, 10. децембра 2014. године, одржан је скуп наставника и професора руског језика.

Нашу школу су на овом скупу представљали професори руског језика Зорица и Миле Ковачевић. Професор Зорица Ковачевић је на скупу говорила о овогодишњим достигнућима актива за руски језик наше школе и о освојеном II месту на међународном конкурсу есеја на тему:“ Руски језик и боравак у Русији. Од каквог је то значаја за моју каријеру?“ Представљање актива за руски језик наше школе  привукло je пажњу присутних и наишло на велико одобравање.

Међу излагачима на скупу, осим професора Гимназије Прокупље, били су и:

Проф. др Надежда Лаиновић Стојановић, председник подружнице Славистичког друштва Србије за Нишавски округ

Доцент др Дејан Марковић, управник Департмана за руски језик и књижевност на Филозофском факултету у Нишу

Олга Трапезникова Александровна, лектор за руски језик на Департману за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу

Оливера Војиновић, професор руског језика у Гимназији из Алексинца

Наталија Јовановић, професор руског језика у Гимназији „Бора Станковић“ у Нишу

Момчило Савић, професор руског језика у ОШ „Дринка Павловић“ у Куршумлији

 

          

  


Руско вече (100 година Гимназије) 

Руско вече (100 година Гимназије) У оквиру обележавања 100 година постојања прокупачке Гимназије, одржан је целовечерњи програм на руском језику, популарно назван „Руско вече“. Те вечери су ученици Гимназије, који уче руски језик, изводили песме и говорили стихове на руском језику.