Ekskurzija IV razred

Izveštaj sa izvedene maturantske ekskurzije

Na maturantsku ekskurziju Gimnazije iz Prokuplja krenulo je 98 učenika, 5 odeljenjskih starešina i direktor škole. Izvođač je bila agencija „Halo travel“ iz Niša, izabrana od strane članova Saveta roditelja na tenderu maja 2014. Aranžman je obuhvatao put u Italiju, 6 noćenja na bazi polupansiona u hotelima sa 3*. Izvedena je u periodu od 26.09. do 02.10. 2014.godine.

I 26.09.2014. – Polazak iz centra grada u 04.00 časova. Putovanje kroz Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju uz kraće i vrlo česte usputne pauze kao i kraća zadržavanja na granicama. Zbog toga je dolazak u Lido Di Jesolo bio oko 21.30 časova. Smeštaj u hotelu „Venecija“, večera i slobodno vreme za razglednje okoline. Poseta diskoteci je odložena uz saglasnost učenika zbog kasnog dolaska u hotel ( česta usputna zadržavanja zbog odlaska u toalet, radovi na putu u Italiji).

II 27.09.2014. – Nakon doručka napuštanje hotela oko 09.00 časova i polazak put Verone i Montekatinija. Dolazak u prepodnevnim časovima u Veronu „ Grad Ljubavi“ i obilazak njenih znamenitosti u pratnji vodiča: Trg Bra, Danteova kuća, Amfiteatra, Julijine kuće, Trga Erbe, Trga Verona Sinjori. Nakon toga slobodno vreme za razgledanje i obilazak grada. Nastavak puta do Montekatini Terme, najveće i najpopularnije banje u Toskani i dolazak u hotel „Miro“ oko 18.00 časova. Smeštaj učenika u hotel, večera i slobodno vreme za razgledanje ovog simpatičnog gradića.

III 28.09.2014. – Nakon doručka polazak ka Firenci autobusima do periferije Montekatinija, a odatle na predlog predstavnika agencije, putovanje lokalnim vozom par stanica do Firence. Ovo kratko putovanje vozom pokazalo se interesantnim i svrsishodnim zbog velikih gužvi na prilazu i parkiralištima Firence. Razgledanje u pratnji vodiča po mnogima najlepšeg grada Italije: Kapela Mediči, crkva Sv.Krsta, trg Sinjorija, galerija Ufici, Ponte Vekio, Krstionica, Đotov zvonik. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada i posle toga povratak u Montekatini oko 18.30 časova. Učenici koji su to želeli mogli su se okupati u bazenu koji se nalazi u dvorištu hotela. Zatim večera i slobodno vreme za individualne aktivnosti i razgledanje. Noćenje.

IV 29.09.2014. - Napuštanje hotela usledilo je nakon doručka i nastavljen je put ka Pizi. Razgledanje trga sa Bazilikom Duomo, Krstionicom i čuvenim Krivim Tornjem. Oko 2 sata slobodnog vremena za fotografisanje i razgledanje, a zatim nastavak putovanja ka Riminiju, najvećem turističkom centru na obali Jadranskog mora sa preko 3000 hotela i objekata za smeštaj turista. Dolazak i smeštaj u hotel „ Serena“ oko 18.00 časova, a zatim slobodno vreme, odlazak do plaže, kupanje u bazenu u sastavu hotela. Večera i noćenje.

V 30.09.2014. - Posle doručka put se nastavlja prema San Marinu, udaljenom tridesetak kilometara od Riminija. Zbog najavljenih gužvi u San Marinu, neplanirano svraćamo u tržni centar „Le Befane“ posle čega nastavljamo put i stižemo u San Marino ko 12.00 časova. Obilazak jedne od najmanjih država na svetu: trg Liberta, spomenik Garibaldiju , bazilika San Mano, kule Cesta... Zatim slobodno vreme za obilazak utvrđenja i panoramsko razgledanje grada – države. Povratak u hotel „Serena“ laganom vožnjom duž obale Jadrana tzv. Strade Romea. Slobodno vreme do večere, a zatim odlazak u diskoteku, nadoknada za planirano prvo veče. Učenici su plaćali 2 evra za prevoz do diskoteke, jer su vozači naših autobusa morali da miruju određeno vreme, zbog ranijeg polaska ujutro.

VI 01.10.2014. – Posle ranijeg doručka napuštanje hotela i polazak prema Veneciji. Dolazak u Punto Sabioni, ukrcavanje na brodić i polusatna vožnja ka Veneciji. U međuvremenu počinje kiša koja remeti ovo jedinstveno putovanje . Obilazak Venecije sa stručnim vodičima: Tamnice, most Uzdaha, trg sv. Marka, Duždeve palate, Zvonika, mosta Rialto, crkave Santa Marija dela Salute. Nakon oficijalnog dela sledi slobodno vreme za obilazak grada. U poslepodnevnim časovima povratak brodom do Punto Sabionia i dalje put Lido di Jesola. Posle smeštaja u hotel Venecija, večera i planirani odlazak u diskoteku.

VII 02.10.2014. – Raniji doručak, napuštanje hotela i polazak za Srbiju. Grupa se po dogovoru sa predstavnikom agencije zaustavila u Palma Novi (tržni centar) posle čega se putovanje nastavlja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju sa usputnim zadržavanjima po potrebi i zbog graničnih formalnosti. Posle dugog i iscrpljujućeg puta stižemo u Prokuplje u 02.15 časova 03.10.2014.godine.

Učenici i profesori smatraju da je plan i program ekskurzije u potpunosti realizovan. Ostvareni su kulturno – obrazovni i rekreativni ciljevi ekskurzije. Hoteli u kojima smo bili smešteni bili su dobri, naročito hotel „ Serena „ u Riminiju , kao i hotel „Miro“ u Montekatiniju. Hrana je takođe bila dobra. Usluge agencije bile su na zadovoljavajućem nivou, kao i lekar koji nije imao težih intervencija. Grupa je prešla oko 3500 km.

Ovo nezaboravno putovanje , iako dosta naporno, u potpunosti je ispunilo svoje ciljeve i toplo ga preporučujemo narednim generacijama.

 Aktiv odeljenjskih starešina