Ekskurzija III razred

Izveštaj sa ekskurzije učenika trećeg razreda Gimnazije Prokuplje, koja je održana od 09. do 12. oktobra 2014. godine u Mađarskoј

I VASPITNO-OBRAZOVNI CILj EKSKURZIJE

Učesnici ekskurzije su imali priliku da upoznaju Budimpeštu, glavni grad Mađarske, grad parkova i zelenila, prelepih mostova, jedinstvene arhitekture i brojnih kulturno-istorijskih spomenika, koji s pravom još nazivaju „kraljicom Dunava“ ili „Parizom na istoku“.

Upoznali su deo mađarske istorije kroz obilazak tvrđave u Višegradu, Citadele na brdu Gelert, zamka Hunjadi, Trga heroja, Ribarske kule i Kraljevske palate u Budimu.

Podsetili su se i naše istorije u Sent Andreji, živopisnom mestu na Dunavu nadomak Budimpešte, nekadašnjem sedištu srpskog patrijarha, a danas sedištu Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Mesto je nekada bilo naseljeno pretežno Srbima, a danas je poznato turističko mesto, stecište boema i umetnika.

U „Tropikarijumu“ su imali priliku da izbliza vide biljni i životinjski svet tropskih predela.

Pošto je do sada tek nekolicina učenika bila van granica naše zemlje, za sve njih ovo je bilo jedno neponovljivo iskustvo, koga će se uvek rado sećati.

II PROGRAM EKSKURZIJE

1. DAN Polazak iz centra grada u 06.00 časova. Putovanje preko Beograda, Novog Sada i Subotice do Budimpešte. Usputne pauze za osveženje i granične formalnosti. Dolazak u Budimpeštu oko 18.00 časova. Smeštaj u hotel „Ventura“ u Budimu. Posle večere odlazak na noćno krstarenje brodom po Dunavu. Plovidba ispod Lančanog mosta, mosta Eržebet, Franc Josif i Šandor Petefi. Razgledanje grada sa reke uz pratnju stručnog vodiča na srpskom jeziku.

2. DAN Posle doručka polazak za Višegrad, razgledanje tvrđave, sa koje se pruža pogled na okuku Dunava. Polazak za Sent Andreju, obilazak Požarevačke crkve, Trga Vuka Karadžića, Gradskog trga, Srpskog esnafskog krsta, spomen-kuće Jakova Ignjatovića, Grčke crkve. Odlazak u srpsku Sabornu crkvu Uspenija presvete Bogorodice. Slobodno vreme za šetnju, kupovinu suvenira i ručak. Povratak u Budimpeštu. Posle večere odlazak u diskoteku.

3. DAN Panoramsko razgledanje grada: Citadela na brdu Gelert, Trg heroja, zamak Hunjadi, ambasada Republike Srbije, Andraši bulevar, Opera. Slobodno vreme za ručak i šetnju ulicom Vaci. Zatim nastavak panoramskog razgledanja: Budimsko brdo, Kraljevska palata, crkva Matije Korvina, Ribarska kula. Posle večere odlazak u diskoteku.

4. DAN Napuštanje hotela. Odlazak do tržnog centra „Kampona“ i obilazak „Tropikarijuma“, gde je na veoma zanimljiv i atraktivan način prikazan biljni i životinjski svet tropskih predela. Oko 14.00 časova polazak za Srbiju. Putovanje uz kraće pauze radi ručka, odmora, osveženja i graničnih formalnosti. Dolazak u Prokuplje oko 01.00 čas posle ponoći. 

Aktiv odeljenjskih starešina