Историјат

 

Гимназија у Прокупљу

Прва приватна нижа гимназија у Прокупљу основана је на иницијативу и заузимањем Захарија Хаџи-Арсића, пензионера из Прокупља и председника Привредне банке.
Указ бива издат 9.ИX 1908. године под бројем 13557.

 


 

Већ 13.3.1910. године Прокупачка приватна нижа гимназија постаје Прокупачка окружна гимназија.
Школа је престала са радом 1.12.1914. године, а наставила 1919. године као Краљевска српска гимназија у Прокупљу којој је признат статус државне гимназије.
Ранг потпуне гимназије школа је добила 1935. године. Школске 1938/'39, године, једина гимназија у Топлици званично је добила ВИИИ разред.
За време ИИ светског рата гимназија ради нередовно у отежаним околностима због прогањања професора и ђака. Од 1945. године поново почиње са радом и има 1686 ученика.
Школа је променила 12 имена и од 1990. до данас носи име: Гимназија у Прокупљу. По оснивању Гимназија постаје језгро културног живота града.

Већ 1910. основана је библиотека "Ђачка дружина Доситеј Обрадовић" у оквиру које су постојале литерарна и драмска секција.
Посебну активност ова дружина има између два светска рата када су ђачке приредбе биле једина културна дешавања у Прокупљу.
У ово време се остварује тесна сарадња родитеља и школе посредством удружења Заједница дома и школе.
Из тешких година борбе за своје опстајање Гимназија је израсла у снажно духовно упориште мале неразвијене средине и увек остајала колевка будућности.
На почетку рада Гимназија није имала ни своју зграду. Радило се најпре у згради која је данас основна школа, а данашња школа зидана је дуги низ година и пред ИИ светски рат недовршена зграда је усељена. Тек после рата бива довршена и заузима своје право место у архитектурном комплексу центра града.
Одлуком Владе Републике Србије ПЦ бр. 05-633-3153/97 од 8. августа 1997. године зграда Гимназије је проглашена спомеником културе.
Гимназија Гимназија постоји скоро 100 година и своју вредност доказује и достигнућима бивших ученика. Из њених клупа изашли су:

- академик др Војин Шуловић, члан САНУ
- др Обрад Станојевић, проф. Правног факултета у Београду
- др Драгољуб Мићуновић, проф. Филозофског факултета
- др Петар Бјелица, дугогодишњи директор Економског института у Београду
- др Владислав Манојловић, проф. ЕТФ у Косовској Митровици
- др Бошко Прокић, проф. Филозофског факултета у Нишу
- др Радоје Илић, начелник Кардиоваскуларне хирургије на ВМА
- др Милан Вишњић, декан Медицинског факултета у Нишу
- др Милан Милисављевић, проф. Медицинског факултета у Београду и гостујући професор на најпознатијим светским универзитетима
- књижевник Иван Ивановић
- књижевник Огњен Лакићевић
- књижевник Воја Красић
- књижевник Дане Стоиљковић
- глумац Драгутин-Гута Добричанин
- глумац Душан Јанићијевић
- глумац Михајло Пљака Костић
- генерал Вук Обрадовић, председник СДП
- др Божидар Боки Милошевић, врхунски кларинетиста.
Данас врхунско место у светској науци заузима др Братислав Велимировић, један од најпознатијих неурохирурга на планети који и на плану генетике има изузетна достигнућа.