„Бајке детињства“ у Гимназији Прокупље

 Гимназија Прокупље и актив професора руског језика су 17. и 18. септембра били домаћини мећународног културног догаћаја, Фестивала дечијег руског филма „Бајке детињства“, који се по, већ традиционалан, трећи пут, одржава у Србији.

 Пројекат Дана дечијег руског филма у Србији подржава и помаже Министарство културе Руске Федерације, Руски дом из Београда, Амбасада Руске Федерације у Београду, Руски хуманитарни центар у Нишу, Министарство Одбране Републике Србије и други бројни партнери из Русије и Србије, као и многобројни медијски покровитељи.

 Актив професора руског језика Гимназије Прокупље је, захваљујући својој сталној и богатој сарадњи са културним и образoвним институцијама из Русије, учинио да Дани руског дечијег филма дођу и код нас и да ученицима основних и средњих школа пружи могућност да погледају 15 анимираних, играних и документарних филмова насталих у периоду од 2010. до 2014. године. У том науму су им помагали: директор Гимназије, наставнички колектив Гимназије,  Дом културе, Народни музеј Топлице, Општина Прокупље. Свима на овај начин изражавамо захвалност за учешће у организацији догађаја.

Приказани филмови су ауторска дела, преведени су на српски језик (синхронизовани или титловани), презентују хришћанске и људске вредности, хуманост, људскост, позитиван однос према природи, добро и бригу за човека, посебно бригу за младе нараштаје.

17. септембра је код нас у гостима боравила седмочлана делегација из Русије коју су чинили глумци, редитељи, продуценти, певачи и новинари. Речју, делегација креативне стваралачке руске интелигенције. На отварању догађаја је приказан краћи културно-уметнички програм у коме су учешће узеле и руска и српска страна, а онда је приказан дугометражни играни уметнички филм „Воробеј“

Приредили смо за вас кратак фото извештај догађаја. Можете га погледати овде:  https://youtu.be/QfuUWaUy-jo 

Препоручијемо вашој пажњи и следеће линкове преко којих можете погледати како су разни медијски покровитељи, српски и руски, писали о Фестивалу руског дечијег филма „Бајке детињства“ у Србији 2015.

http://www.senica.ru/serbia/facts/culture/itogi-3-kh-dney-rossiyskogo-detskogo-kino-v-serbii

http://www.senica.ru/serbia/facts/culture/russkiy-golos-pokoryayushchiy-celuyu-serbiyu

http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/1601

http://jugmedia.rs/dani-ruskog-decjeg-filma-u-prokuplju/