Specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju naučnih projekata

Ekipa Gimnazije Prokuplje, u sastavu: Miloš StojanovićViktorija Marković, oboje učenici drugog razreda (odeljenjski starešina Dobrila Popović, profesor matematike) i Branislav Rosić, profesor fizike, osvojila je specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju naučnih projekata učenika srednjih škola.
Za jedno od najvećih nadmetanja ovakve vrste u svetu konkurisala su 1434 srednjoškolca sa 771 istraživačkim projektom. Žiri je odabrao 25 stranih i 66 domaćih projekata za finale, koje je održano od 5. do 8. maja 2015. godine. Našoj školi je ovo je sedmo učešće i prva nagrada. Nagradu su dobili za projekat Dvotaktni motor sa dodatkom vodonika“.
Ukratko o samom projektu:
 
Dvotaktni motor sa dodatkom vodonika
Vodonik je eksplozivan gas i zbog visokog pritiska koji se ostvaruje prilikom njegovog sagorevanja, pogodan je kao dodatak gorivu kod motora. Pri visokom pritisku, koncentracija zapaljive smeše u motoru se povećava a time raste i stepen sagorevanja.
Vodonik i kiseonik smo dobili elektrolizom vode. Oba gasa zajedno putuju kroz cevi do motora gde ulaze u karburator i mešaju se sa gorivom. Uređaj za elektrolizu vode napravljen je od metalnih pločica koje su potopljene u rastvor kaustične sode i vode. Pločice se vezuju na akumulator od 12V.
Kada vodonik uđe u motor, povećava snagu a smanjuje potrošnju goriva. Takođe, smanjuje nivo štetnih izduvnih gasova i obezbeđuje potpunije sagorevanje.
U toku istraživanja utvrdili smo da nije moguće pokretanje isključivo vodonikom zbog tehničkih karakteristika dvotaktnog motora. Iz tog razloga vodonik koristimo kao dodatak gorivu. Time je rešeno i podmazivanje jer se ono kod dvotaktnih motora vrši mešanjem ulja sa gorivom.